Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A közönséges hörcsög

2008.03.24

Küllemi leírás:

Testhossza 195-280 mm, farkhossza 27-62 mm, testtömege 155-380 g. Közepes termetű, tömzsi testalkatú rágcsáló. Bundája élénk színű: hátoldala vörhenyes, hasoldala fekete, fejét és oldalát fehér foltok tarkítják. Néha teljesen fekete (melanisztikus) példányok is előfordulnak. Fülkagylója közepese fejlat, a bundából kiemelkedik. Rövid farka gyéren szőrözött. A hörcsög különös jellegzetessége a nagyméretű pofazacskó, amelynek segítségével egyszerre nagy mennyiségű táplálékot tud lakóhelyére szállítani.

Elterjedés:

A közönséges hörcsög Flandriától Nyugat-Szíbériáig terjedt el. Az area nyugati részén állománya megritkult, Közép-Európától keletre viszont a mezőgazdasági területek közönséges rágcsálófaja. Magyarország sík vidékein általánosan elterjedt, helyenként kifejezetten gyakori faj. Legkorábbi leletei 300-400 ezer évesek, a Kárpát-medence faunájában jelenléte mintegy 200-250 ezer éve folyamatos.

Élőhely:

Sík és dombvidéki tájak mezőgazdasági területein általánosan előforduló faj. Elsősorban a nyílt mezőkön él, sűrű aljnövényzetű bozótosokban, erdőkben legfeljebb kóborló példányok fordulnak elő. Állománysűrűsége évenként jelentősen ingadozhat. Önmaga által ásott föld alatti üregekben lakik. A több kivezető nyílással rendelkező járatrendszer hossza elérheti a 3-4 métert is; a járatok átmérője 8-10 cm. Lakóhelyének környékét bőrmirigyeinek váladékával jelöli meg. Vackát növényi szárakkal puhára béleli. Telelőkamrája 1-2 méter mélye található.

Életmód:

Vegyes táplálkozású rágcsáló, zöld nővényi részeket, magvakat és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Különféle mezőgazdasági növényben (gabonafélék, hüvelyesek, kender, burgonya) tehet kárt. Időnként kisebb gerinceseket is zsákmányul ejt, olykor döghúst is fogyaszt. Feljegyeztek több esetet, amikor a műutakon elütött állatokból lakmározott a hörcsög, majd az étkezésbe belefeledkezett rágcsáló maga is az autók áldozatává vált. Nyár végből késő őszig pofazacskója segítségével nagy mennyiségű táplálékot gyűjt össze föld alatti raktárában. Készleteinek össztömege elérheti a 17 kilogrammot is. Vidéki emberek hajdanán felásták a hörcsögök járatait, hogy így juthassanak a rágcsáló által összegyűjtött magokhoz.

Szaporodás:

Évenként két (néha három) alkalommal, áprilistól július végéig, alkalmanként 6-12 csupasz kölyköt vet. Az újszülöttek testtömege 7-8 g szemük kb. kéthetes korukban nyílik ki. Három héttel születésük után a fiatalok már önállóan is táplálkoznak. Legkésőbb egy hónappal a szülést kövezően az első szaporulat fiataljai elhagyják a nőstényt, amely hamarosan (három hetes vemhességet követően) újabb utódoknak ad életet. A hörcsög a születését követő évben már ivarérett, maximális életkora pedig 10.

Aktivitás: Tavasszal márciusban ébred téli álmából, és egészen október végéig tevékenykedik. A párosodási időn kívül magányosan él. Elsősorban éjszaka táplálkozik, kevéssé háborgatott helyen - különösen nyár végi - nappal is megfigyelhetjük. Agresszív természetű állat, a nálánál nagyobb testű támadóval, akár az emberrel is bátran szembeszáll; és erőteljes metszőfogaival gyakran eredményesen védi magát. A hideg idő beálltával föld alatti járatrendszerének nyílásait lezárja, és rövidebb-hosszabb szünetekkel megszakított téli álomba vonul.

 

A mappában található képek előnézete Hörcsögfajták